Våra odlingar

Vi som driver Skogslunds trädgård och bigårdar heter Sofia och Peter Carlstedt. Tillsammans med våra tre barn bor vi i Tångarne strax utanför Diö. Sedan 2014 odlar vi giftfritt och säljer grönsaker från vår trädgård. Det finns ett brett urval grönsaker men bland våra favoriter finns blad av olika slag, vitlök, jordgubbar och tomater.

Vi har även biodling samt säljer plantor av många olika och gärna lite annorlunda grönsaker, blommor och örter.

Hur gör man då för att handla från oss? Vi säljer våra grönsaker, plantor och vår honung via REKO-ringarna i Älmhult, Växjö, Ljungby och Östra Göinge. Dessutom kan man handla direkt från odlingarna på söndagar under säsongen, klockan 11-15. Det går också bra att komma efter överenskommelse på andra tider – ring då 0762-756003 i förväg! Under 2022 kommer vi också att ta upp tråden med andelsjordbruk så det går bra att förhandsboka sin grönsaksandel redan nu.

Våra odlingsmetoder är inspirerade av permakultur och vi praktiserar flera metoder så som att använda djuren i odlingarna, att täckodla och att samodla vissa växter. Speciellt för våra odlingar är att vi använder stora mängder färskt träflis som vi själva gör av bland annat sly till att täcka odlingarna. Lokalt material som är spill – kasserad halm, ensilage och liknande, gödsel som skulle hamna på tippen – ser vi som tillgångar. Genom att använda dessa oönskade material minskar vi miljöpåverkan ytterligare.

I våra trädgårdar undviker vi att använda giftiga preparat. Istället arbetar vi med jorden och försöker stärka den genom att få mikroorganismer att trivas. Vår användning av maskiner och därmed fossila bränslen är också mycket begränsad.

I trädgården finns rum för inte mindre än fyra tunnelväxthus. I dem odlar vi under våren spenat, sallat och andra bladväxter och under sommaren främst tomater, men även chili, gurka och bönor. Det senaste tillskottet är vårt stora växthus på 170 kvadratmeter som vi fyllt helt med tomater av riktigt goda sorter.