Andelsjordbruk

Under 2022 kommer vi att ha andelar igen! Välkommen att anmäla intresse för att ha en andel i odlingen redan nu.

Andelsjordbruk är ett system som blir allt vanligare för småskaliga odlare, särskilt i USA. Det innebär att en odlare säljer “andelar” av sin odling till en andelsjordbrukare som får utbyte i form av skörd. Oftast fungerar det så att andelsjordbrukaren får hämta eller får leveranser veckovis av det som växer just då. Överenskommelsen är långsiktig och löper ofta över en odlingssäsong. Vissa grödor växer bra, andra sämre, men odlaren är givetvis mån om att alltid lägga det bästa i grönsaksleveransen. Genom andelsjordbrukande tar konsument och producent makten över maten – inga mellanhänder och stor möjlighet till insyn och förståelse.

Från försommar till senhöst levererar vi grönsakslådor till våra andelsjordbrukare. De innehåller en mångfald av säsongens bästa grönsaker och varierar över tid. Grönsakerna skördas så långt som möjligt samma dag som de levereras.

Du får det bästa vi har just när det är bäst, vet att det är odlat på ett miljömässigt hållbart sätt och lokalt producerat. Du får också prova på nya grönsaker och vägledning för att tillaga dem. Vi får förutsägbarhet och trygghet och kan satsa på våra odlingar och leva på odling i liten skala.

Så här ser ett år med grönsakskassar ut: redan i slutet av april eller början av maj räknar vi med att kunna göra de första leveranserna. Då är det framför allt bladgrönsaker från kallväxthusen som ligger i kassen: spenat, sallat, asiatiska kålblad tillsammans med de första vårlökarna. Senare tillkommer allt eftersom knippvitlök, jordgubbar, färskpotatis, fänkål, grönkål och framåt högsommaren squash, trädgårdsbönor, morötter, majs, tomater, gurka, chili och mycket annat. Mot hösten blir kassarna tyngre med rotfrukter och kål men växthusen fortsätter att leverera tills frosten blir för hård. Även blommor kan ingå.

Andelsjordbruket för 2022 ligger i planeringsstadiet men det går bra att förhandsboka sig till info@skogslund.nu eller 0762-756003.

img_20161005_212715

Advertisement