Andelsjordbruk

Andelsjordbruk är ett system som blir allt vanligare för småskaliga odlare, särskilt i USA. Det innebär att en odlare säljer “andelar” av sin odling till en andelsjordbrukare som får utbyte i form av skörd. Oftast fungerar det så att andelsjordbrukaren får hämta eller får leveranser veckovis av det som växer just då. Överenskommelsen är långsiktig och löper ofta över en odlingssäsong. Vissa grödor växer bra, andra sämre, men odlaren är givetvis mån om att alltid lägga det bästa i grönsaksleveransen. Genom andelsjordbrukande tar konsument och producent makten över maten – inga mellanhänder och stor möjlighet till insyn och förståelse.

Från försommar till senhöst levererar vi grönsakslådor till våra andelsjordbrukare. De innehåller en mångfald av säsongens bästa grönsaker och varierar över tid. Grönsakerna skördas så långt som möjligt samma dag som de levereras.

Kontakta oss på info@skogslund.nu eller 0760-478585 för att boka din grönsakslåda för 2018! Det finns ett begränsat antal platser.

Du får det bästa vi har just när det är bäst, vet att det är odlat på ett miljömässigt hållbart sätt och lokalt producerat. Du får också prova på nya grönsaker och vägledning för att tillaga dem. Vi får förutsägbarhet och trygghet och kan satsa på våra odlingar och leva på odling i liten skala.

Lådorna finns i två storlekar, liten och stor.

Lilla lådan är lagom för en person som äter mycket grönsaker eller två personer. Den innehåller aldrig mer än ett kilo potatis och har ett varierat innehåll, om än inte med riktigt alla de grönsaker som finns i Stora lådan.

Stora lådan passar en familj på 3-5 personer som vill laga mer grönsaker. Se det som inspiration och utmaning om ni är färre! Lådan är rejält varierad och innehåller många sorters grönsaker.

 

Med alla lådor följer ett brev med receptförslag, en lista på de sorter som ingår i veckans låda och en kort rapport från odlingarna.

Under 2018 ska vi försöka att hitta en utlämningsplats för grönsakslådorna i Älmhult men kommer också att erbjuda hemleverans till en mindre avgift. Numera håller vi fanan högt och levererar grönsakslådorna med biogasbil!

Exempel på innehåll i stora lådan, augusti: svartkål, rödbetor, två sorters gurka, flera sorters tomater, potatis, grön sommarsquash, bondbönor, haricots verts, slät persilja.

Exempel på innehåll i stora lådan, slutet av oktober: potatis, vitkål, gul lök, chili, svartkål, jordärtskockor, vitlök, morötter, krusig persilja, brysselkål, mangold.

img_20161005_212715