Orangeriträdgården

 

Orangeriet med tillhörande trädgård är beläget på Möckelsnäs, en udde i sjön Möckeln en dryg mil norr om Älmhult. Strax intill finns naturreservatet Kronan och på udden hittar man också Butiken Möckelsnäs  och Möckelsnäs herrgård. Under sommarhalvåret kommer vi att ha försäljning där du som handlar kan få helt nyskördade grönsaker och örter direkt från trädgården. Från våren och framåt kommer det att finnas plantor att köpa även när Orangeriet är stängt. Du kan hitta allt från ramslök, storbladig timjan och andra örter till sommarblommor, grönsaksplantor till bland annat chili och perenner samt krukväxter och ett urval pelargoner förökade från Orangeriets stora vildpelargonsamling.

smultron-och-flis-litenSedan augusti 2016 sköter vi om Orangeriträdgården. Hela trädgården omformas nu till en intressant prydnads- och köksträdgård, ett projekt som vi beräknar kommer att ta tid men vara roligt och utmanande. Här finns en enorm mångfald av växter. Många av dessa kommer vi att bevara och föröka. På sommaren finns krukor i och framför Orangeriet med olika växter – allt ifrån granatäpple och aralia till vinterkryddbuske och många fler – som övervintras inne i Orangeriet under vintern, så som man traditionellt gör i orangerier sedan 1700-talet. Själva byggnaden är byggd efter Carl von Linnés ritningar, om än något förminskad. Linnés valspråk Innocue vivito numen adest (Lev rättrådigt, gudomen är närvarande) lyser från den putsade södersidan över trädgården som är omgärdad av avenbokshäckar.potater-liten

Längs sidorna löper pergolor med intressanta klätterväxter. Här kommer säkert klättra många olika störbönor och rosenbönor till prydnad och förstås till mat. Trädgården består till största delen av upphöjda odlingsbäddar uppdelade i kvarter. Successivt kommer dessa fyllas av köksväxter av många slag: potatis, rödbetor och morötter förstås, men även spetskål, piplök och vintersquash samt en mångfald andra växter. Vi väljer helst öppet pollinerade sorter och ofta äldre sorter. Smaken är det avgörande – vi vill helt enkelt odla de allra godaste grönsaker man kan få tag på!